Ahad, 10 April 2011

ikAn patiN masak tEmpOyaK...ummM...yuMMy...^____^


eLow... lame da x post lam blig ni haa... 
bz gn asgment kte kn..hehehe... urm, yg tdung biru lam gmbar 2 uMi ksayangan aku.
.lw dia msak ikan patin masak tempoyak mMg bEz..
xde spe ley msak cm die.. syG die sGt2 tw..hehe... 
ni aku nK kgsi resepi ikan patin masak rempoyak gn korg...eNjoy..^__^
Bahan-Bahan:


Bahan-Bahan utama: 
-Satu ekor ikin patin (patin sangkar)
(ikan disiang dan diperapkan dengan asam jawa & limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan selama 1 jam) 
-2 ulas kunyit hidup (ditumbuk halus) 
- 6 biji bawang kecil (ditumbuk halus) 
- 20 biji cili api (ditumbuk halus) 
- 2 senduk tempoyak (agak2, nak pekat letak lebih lagi) 
-1 biji timun cina (dipotong dadu)
-2 ikat daun kesum 
- 2 ikat bunga kantan 
- sedikit asam keping 
- 3 cawan air (ikut kepekatan) 
- garam (ikut rasa) 
- gula (kalau agak terlalu pedas)

Cara:
v ikan dibersihkan dan diperapkan dengan asam jawa dan limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir ikan, 
- kunyit hidup, bawang kecil dan cili api ditumbuk halus dan digaulkan dengan tempoyak tadi 
- masukkan kedalam periuk yang diletakkan air gaul sehingga rata masukkan juga asam keping, 
- letak atas api dan biar 3 minit baru masukkan ikan yang terlebih dahulu dibersihkan, 
-asukan bunga kantan, daun kesum dan timun cina tadi, sambil itu masukankn garam, 
- jangan terlampau masin, kalau agak2 pedas sangat masukkan gula sikit.

Cadangan Hidangan: 
- sedap dimakan panas dengan nasi putih, amat menyelerakan, resepi ibu saya sendiri.selamat mencuba

Tambahan: 
- tempoyak biarlah yang 5 hari diperam baru sedap

Tiada ulasan:

Catat Ulasan